Winterhalter

Saveti za uređenje profesionalne kuhinje

Bez obzira na to da li otvarate svoj prvi restoran ili renovirate postojeći, na vašoj listi prioriteta trebalo bi da se nalazi projekat kuhinje. U ovom tekstu pronaći ćete sve važne informacije koje trebate uzeti u obzir prilikom dizajniranja kuhinje ali i savete i ideje koje vam mogu pomoći tako da vaša kuhinja bude maksimalno iskorišćena i funkcionalna.

Kuhinja je srce restorana, mesto gde sve počinje i gde se završava. Zato kada dizajnirate kuhinju u vašem ugostiteljskom objektu mnogo toga treba uzeti u obzir.

Za početak uključite svog kuvara u proces dizajniranja. On je taj koji će u kuhinji provesti najviše vremena. On poznaje meni vašeg restorana i tačno zna na koji način je potrebno organizovati prostor kako bi njegov tim bio efikasan i brz.

Budite racionalni i ekonomični. Iako svaki aparat deluje primamljiv, razmislite da li je on potreban vašoj kuhinji. Kupovinom nepotrebnih aparata, kuhinja postaje natrpana a to predstavlja veliki problem kuvarima.

Dobra ventilacija je veoma važna za jedan restoran. Mirisi hrane koji dolaze iz kuhinje, treba da ostanu u kuhinji. Gosti restorana ne treba to da osete. Zato je svakoj kuhinji potrebna profesionalna kuhinjska hauba, koja će osigurati da mirisi tokom spremanja hrane ne dođu do vaših gostiju.

Veoma je važno da kuhinja uvek bude čista i da hrana koju pripremate bude od svežih namirnica i u čistom posuđu. Zato dobro isplanirajte broj sudopera i mašina za pranje posuđa. Dobro razmislite gde ćete odlagati prljavo, a gde čisto posuđe, ali tako da vodite računa da kada se servira hrana možete lako doći do njega. Vodite računa da ovaj deo kuhinje uvek bude smešten u blizini ulaza u kuhinju, kako bi konobarsko osoblje moglo brzo odložiti prljavo posuđe.

Prostor za pripremu sirovina treba da ima sudoperu za pranje sirovina.

Hladna kuhinja je obično podeljena na dva dela:

  1. Deo za obradu sirove hrane ( obrada mesa, ribe, povrća, itd. )
  2. Deo za dalju pripremu ( seckanje povrća, priprema dresinga, itd.)

Kako bi se kuvarima omogućio lak pristup svežim namirnicama ali i brz prenos do prostora za termičku obradu ( termo blok), ovaj odeljak je najbolje postaviti u blizini skladišnog prostora.

Prostor za termičku obradu hrane je mesto gde se se pripremaju jela. U ovom delu kuhinje se smeštaju šporeti, friteze, grilovi, konvektomati, pasta kukeri itd. U ovom delu se završava priprema jela i zato treba voditi računa da ovaj odeljak bude smešten blizu prednjeg dela kuhinje, odnosno odeljka za serviranje.

Prostor za servirane je smešten odmah nakon prostora za termičku obradu i to je uglavnom na samom prednjem delu kuhinje, tako da udaljenost pripremljenog jela i gosta bude što manja.

RASPORED ELEMENATA U PROFESIONALNOJ KUHINJI

Ne postoji idealan raspored profesionalne kuhinje, jer je svaka kuhinja priča za sebe. Idealan raspored profesionalne kuhinje zavisi od veličine i oblika vašeg kuhinjskog prostora. Ukoliko ne znate kako da rasporedite elemente u vašoj kuhinji, predstavićemo vam četiri koji uspešno spajaju principe rada i kuhinjske uređaje.

OSTRVSKI RASPORED KUHINJE

Ovaj raspored podrazumeva da glavna oprema u kuhinji, odnosno termički blok, koji podrazumeva pećnice, šporete, friteze, roštilje, bude smešten u jedan modul u centru kuhinje, dok su ostali delovi kuhinje postavljeni na obodne zidove po pravilnom redosledu. Ovakav raspred najbolje funkcioniše u velikoj kuhinji kvadratnog oblika ali se može uklopiti i u manjim kuhinja.

Projekat kuhinje - ostrvski raspored

RASPORED PO ZONAMA

Zonski raspored ima kuhinju postavljenu u blokovima sa opremom koja se nalazi duž zidova. Kod ovakvog rasporeda svaka zona je namenjena za određenu aktivnost, pa tako imate blok za pranje sudova, blok za skladištenje, blok za pripremu hrane, itd. Centralni postor je potpuno otvoren pa je na taj način omoćena i komunikacija i nadzor.

RASPORED U OBLIKU GALERIJE

U ovom rasporedu celokupna oprema se nalazi po obodu kuhinje. Ukoliko vaš restoran ima veoma mali prostor za kuvanje, raspored u obliku galerije je idealno rešenje. Ovakav raspored najbolje funkcioniše sa više kuvara, gde je svaki odgovoran za jedan deo procesa proizvodnje hrane.

OTVOREN RASPORED KUHINJE

Ovoren raspored kuhinje omogućava gostima da vide ceo proces pripreme hrane. To znači da između kuhinje i gostiju ne postoji zid. Otvorena kuhinja tako postaje izvrsna zabava gostiju. Kod ovakvih kuhinja sigurnost gostiju je na prvom mestu. Iz tog razloga najbolje je da termo uređaje držati što dalje od gostiju, a staklene pregrade između uslužnog prostora i gostiju. Kuhinje otvorenog rasporeda obično možete videti u vrhunskim restoranima.

Projektovanje profesionalnih kuhinja

Naš projektni tim čine inženjeri koji će na osnovu Vaših prostornih kapaciteta i mogućnosti isprojektovati najadekvatnije rešenje za Vašu profesionalnu kuhinju. Kvalitetnim projektom u startu povećavate funkcionalnost i efikasnost Vaše kuhinje. Pratimo inovacije i implementiramo ih u projektovanje profesionalnih kuhinja.

Kombinacijom Vaše vizije, zajedničkih ideja i našeg iskustva dobija se idealno tehnološko rešenje za Vašu kuhinju, restoran, kafić ili hotel.

Preko 20 godina iskustva je jedan od aduta koje Tehno i oprema inženjering poseduje, kao i veliki broj realizovanih projekata – od samog projektovanja, tehnološkog rešenja do postavljanja uređaja kao i kasnijeg održavanja. Projektovanje profesionalnih kuhinja je jedan od stubova našeg poslovanja, pa svakom projektu pristupamo sa posebnom pažnjom.