Zanimljivosti

3 saveta za održavanje ugostiteljske opreme

Dok vlasnici restorana ili kafića provode dosta vremena razmišljajući o kupovini opreme, potreba za održavanjem postojeće opreme se često zapostavlja sve dok se nešto ne pokvari. Ukoliko se pronalazite u prethodnoj rečenici, možda je pitanje vremena kada će i Vama ovaj previd zadati nevolje. Pročitajte 3 saveta za održavanje ugostiteljske opreme.

1. Stavite održavanje ugostiteljske opreme na prvom mestu sa ček-listama za preventivno održavanje.

Najjednostavniji način da produžite radni vek i poboljšate rezultate vaših uređaja jeste uvođenje redovnog čišćenja i preventivnih servisa jer dobro očuvan uređaj funkcioniše najproduktivnije.
Pored toga, nepravilnim održavanjem svoje ugostiteljske opreme ne samo da umanjujete njenu produktivnost, već se ugrožava i sama bezbednost objekta. Primera radi požari prouzrokovani u kuhinji koštaju restorane širom sveta milione eura svake godine, a u slučajevima gde je uzrok loša instalacija ili naslage masti, to se može izbeći pravilnim održavanjem.
Međutim, uz sve svakodnevne obaveze koje zaposleni imaju u ugostiteljstvu, ne može se realno od njih očekivati da zapamte tačan raspored održavanja kuhinje. Uvedite preventivne ček-liste sa rasporedom održavanja i servisnih provera za svaki uređaj. Možda celokupan posao oko vođenja evidencije i dokumentovanja svega u početku deluje suvišno, kroz određeni period pokazaće se rezultati.

2. Ne potcenjujte učinak rutinske kontrole od strane ovlašćenog servisa

Vaše osoblje igra bitnu ulogu u procesu održavanja uređaja, ali ne zaboravite na važnost profesionalnog servisa kada je reč o preventivnom održavanju mašine.
Kao dodatak uz pravilno održavanje i redovno čišćenje, redovne kontrole od strane ovlašćenog servisa mogu da uoče alarmantne i/ili kritične probleme pre nego što šteta bude još veća. To ne samo da Vama smanjuje neizostavne troškove u kritičnim situacijama, već i produžava radni vek uređaja.

3. Naznačite kao prioritet preventino održavanje da bi ste izbegli kvarove i zastoje

Kada prestane sa radom neki od bitnijih uređaja u kuhinji primera radi, cela kuhinja se nađe ispred barijere. Zakazivanjem redovnih kontrola na mesečnom, kvartalnom ili godišnjem nivou, smanjujete rizik od kvarova i time obezbeđujete neprekidan tok u poslovanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.