Zanimljivosti

Mišelinova zvezda – prestiž u svetu kulinarstva

Mišelinova zvezda – da li znate šta predstavlja u svetu kulinarstva?

Ona je posebna i vrlo značajna u sferi ugostiteljstva i predstavlja svojevrstan način vrednovanja jednog restorana i to ne bilo kakvog, već predstavlja prestiž i ogromnu čast za jedan restoran koji je zasluži.
Ova „zvezdica“ nastala je u okviru čuvenog turističkog Mišelinovog vodiča, a sve je počelo 1900. godine kada je kompanija Mišelin zapravo krenula da izdaje ovaj vodič širom Evrope u cilju ohrabrivanja turista u posećivanju raznoraznih lokalnih restorana na svojim putešestvijama.

Mišelinov vodič

Vodič je sadržao anonimne ocene evropskih restorana, koje su se najviše odnosile na ukus servirane hrane, kvalitet iste, kao i personalitet jela i majstorstvo kulinarske tehnike. Zapravo su tek 2005. godine američki restorani postali kvalifikovani da dobijaju čuvene Mišelinove zvezdice. Ova oznaka označava izuzetno KVALITETAN RESTORAN i ne, nije je lako dobiti niti je može je dobiti bilo koji restoran – već se u svakom gradu u vodiču bira jedan specijalan – onaj koji se oceni kao najbolji.

Ko zaslužuje dodeljivanje zvezdice?

Čuveno dodeljivanje podrazumeva dobijanje jedne do tri zvezde i zapravo je dosta interesantno kako dolazi dodeljivanja ove dragocene titule. Takozvani „inspektori“ Mišelina, koji dele strast prema hrani, imaju istančane ukuse i oko za detalje posećuju ove određene restorane i anonimno uživaju u uslugama svakog od njih, nakon čega ispisuju obimne izveštaje o svom iskustvu, vezanim kokretno za hranu, njen ukus, prezentaciju jela i kulinarsko majstorsto. Nakon ispisivanja iscrpnih i detaljnih izveštaja, nekoliko njih se sastaje i donosi odluku o restoranu koji će dobiti zvezdicu, kao i o broju zvezdica koji će im se dodeliti. Dobiti jednu zvezdicu je izuzetna čast, dve veliki uspeh, a ako neki restoran dobije tri znači da je primer najsavršenijeg kulinarstva. Zapravo je bilo koji ishod odličan i takvi restorani zasigurno uživaju mnoge beneficije, visoku posećenost i neguju posebnu sofisticiranost.
Čast je biti deo restorana u kojem sija #StellaMichelin, pa sa ponosom možemo istaći da se termička serija #LaCucina od Berto’s-a nalazi u jednom italijanskom restoranu, vrednovanim ovom posebnom „kulinarskom ocenom“. Visokoprofesionalna, savremena tehnologija, izuzetnog dizajna, pronašla je svoje mesto u jednom od kvalitetnijih restorana u Evropi.

Da li poznajete neki restoran koji poseduje ovu zvezdu?

Tehno i oprema Inženjering je razvijanjem svog sektora servisne službe postala nezamenljiv partner brojnim ugostiteljskim objektima i državnim ustanovama. Kao ovlašćeni distributer i servis Winterhalte sistema za pranje posuđa i Rational parokonvekcijskih pećnica, usvojili smo i njihove glavne principe: profesionalnost i efikasnost. Brz odziv servisera, snabdevenost vozila rezervnim delovima i profesionalnost su neki od argumenata kojom Tehno i oprema Inženjering garantuje efikasno rešavanje problema.