Zanimljivosti

7 korisnih saveta za održavanje kuhinje

 

1. Isplanirajte Vaš jelovnik
Jedna od najvećih grešaka prilikom kupovine nove ugostiteljske opreme je trošenje vremena i novca na kupovinu uređaja koji Vam uopšte nisu potrebni.
Da bi ste ovo izbegli, pre nego da pravite spisak opreme za kupovinu, isplanirajte jelovnik. Ovako ćete na samom početku znati u koju vrstu opreme da investirate za svoj ugostiteljski objekat i što je važnije. koji Vam uređaji NISU potrebni.

2. Stvorite svoj budžet i pridržavajte se njega.
Nije tajna da ulaganje u ugostiteljsku opremu nije jeftino. Kada planirate opremanje svoje kuhinje, veoma je bitno da oformite sopstveni budžet – i pridržavate se istog!
Ključ je u nalaženju sredine između kvaliteta i onoga što možete priuštiti. Naravno da bi ste se uvek odlučili za uređaje većeg kvaliteta: bolji je kvalitet spremljene hrane, radiće dosta efikasnije, trajaće duže a i imaju bolju servisnu podršku. Ali ukoliko ne možete priuštiti sve uređaje vrhunskog kvalitet, odlučite koji uređaji su Vam primarni, i neka Vam oni budu prioritet u budžetu.

3. Napravite projekat
Iako izgledaju kao nebitna karakteristika, prilikom opremanja profesionalne kuhinje dimenzije igraju jako veliku ulogu.
Sa profesionalno urađenim projektom dobićete maksimum od svoje kuhinje: efikasno iskorišćen prostor omogućava radnicima da za najkraće moguće vreme završe poručena jela. Takođe je bitno i uzeti u obzir fizički unošenje i montiranje opreme, kao i sve potrebne električne i vodovodne priključke.

4. Ventilacija
Još jedan od bitnih faktora prilikom projektovanja i opremanja profesionalne kuhinje je ventilacija.
Zbog velikog broja uređaja koji emituju toplotu, hrane koja se dimi, vode koja isparava treba imati na umu ugradnju ventilacionog sistema u kuhinji. Veliki broj dobavljača ne prihvata montiranje pojedine opreme ukoliko u kuhinji nema ventilacije. Ukoliko Vaši uređaji koriste TNG ili zemni gas, ventilacija je obavezna.

5. Energetska efikasnost
Tekući troškovi jedne kuhinje su često najbitnije i najveće tačke na mesečnom ili godišnjem bilansu jednog ugostiteljskog objekta.
Potrošnju bitnih resursa kao što su električna energija, gas ili vodu možete smanjiti prilikom same kupovine uređaja. Odabirom kvalitetnijih i dugotrajnijih uređaja smanjujete troškove koji se kasnije stvaraju prilikom smanjenja njihove energetske efikasnosti. Takođe, ne plašite se da odaberete uređaje novije generacije sa modernizovanim i automatizovanim sistemima koji daju više mogućnosti kuvarima a i energetski optimizuju procese.

6. Informišite se o garanciji i servisnoj podršci
Kada kupujete novu ugostiteljsku opremu, ne dozvolite da Vas prvenstveno zaslepe cena, moderan izgled ili zvučno ime. Informišite se malo više. Konkretno, informišite se o garanciji, korisničkoj i tehničkoj podršci.
Kolika je garancija za uređaj? Koliko je udaljen najbliži ovlašćeni servis? Koliko je brz odziv servisa, kakva im je zaliha delova, koliko će u stvar Vaš uređaj čekati na popravku i gubiti novac? Često se dešava da dobavljači nemaju svoju servisnu službu, kao ni osnovnu zalihu delova, pa se u tom slučaju na rešenje Vašeg problema sa uređajem čeka i na više od dve tri sedmice. Potrudite se da u odlučujuće argumente za kupovinu uređaja uvrstite i dužinu i uslove garancije, kao i postojanje adekvatne servisne službe u neposrednoj blizini.

7. Stvorite prijateljski odnos sa dobavljačima profesionalne ugostiteljske opreme
Kada se odlučite na veću investiciju, nije na odmet da se obratite stručnjacima u toj oblasti. Oni Vam mogu pomoći da izaberete najbolji proizvod za sebe i uveriti Vas da je ta investicija sigurna.
Jednostavno razvijajte prijateljsko-poslovni odnos na obostrano zadovoljstvo sa dobavljačima ugostiteljske opreme. Održavanje dobrog odnosa znači na duge staze, tako što će Vam dobavljač ponekad učiniti uslugu kada ste problemu sa rokovima isporuke ili podršci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *