Zanimljivosti

Dry Ager – zašto vam je neophodan

Koja je tajna savršene govedine?

Dry Ager – neprikosnovena tehnika zrenja mesa. U pitanju je spoj tradicije i tehnologije! Opšte je poznato u svetu gastronomije da se meso mora podvrgavati raznim tehnikama sušenja, čuvanja i pripreme. Sve to se radi kako bi se dobili izvrsni specijaliteti i stvorila oplemenjena jela u službi vrhunskog hedonizma i domaće nacionalne kuhinje.
Mnogi imaju ambiciju da kvalitet svoje usluge i ponude u svojim ugostiteljskim oazama podignu na najviši nivo. U to ime predstavićemo vam vanvremenskog saveznika u kuhinji koji radi i misli sve vreme za vas. Dry Ager frižider koji omogućava suvo zrenje mesa. Ovaj tehnika se postiže čuvanjem svežeg mesa u specijalnim komorama i u mikroklimatskim uslovima. Kao takva, neprikosnoveni je tehnološki izum koji će omogućiti da svako meso koje servirate bude jedinstvenog ukusa. Dry Ager – neprikosnovena tehnologija zrenja mesa.

Tehnika suvog zrenja mesa, kojom se postiže savršena mekoća mesa – proteinski bogatog i intenzivnog ukusa, poznata je u svetu gastronomije kao „dry aging“ metoda. Ovaj princip starenja mesa odnosi se na sasvim prirodan proces u kojem se sveže, neotkošteno meso smešta u posebne frižidere pod posebno kontrolisanim uslovima. Ovde dolazi do zrenja mesa, gde u određenom vremenskom periodu prirodni enzimi prodiru do najtvrđih delova mesa, omogućavajući da vezivno tkivo omekša, a da se suvišna voda eliminiše (dužina sazrevanja zavisi od vrste mesa i kreće se od 28 do 40 dana). Tako, nakon procesa zrenja meso poprima prepoznatljivu tamnu boju, finiju teksturu, kao i izuzetno sočnu unutrašnjost koji odlikuju sazrele komade mesa. Pre razvitka tehnologije, ova metoda ostvarivala se postavljanjem visećih komada mesa u kontrolisanom, pažljivo očuvanom, hladnjačkom okruženju.

Danas sve to imamo sa Dry Agerom

Dry Ager – neprikosnovena tehnologija zrenja mesa. Postoje brojne prednosti ove tehnologije, ali pre svega karakterište ih vanvremenski dizajn, kao i savršene tehnološke karakteristike koje podrazumevaju održavanje konstantne vlažnosti unutar kontejnera kroz integrisani sistem Humi Control, a koja se kreće između 75% do 85%. Zatim, kroz savršenu mikroklimu koja se održava na oko 2C i koja omogućava idealan protok vazduha i kontinuiranost u sterilizaciji, nezavisno od spoljašnje temperature. Uz ovaj integrisani sistem DX AirReg, prvi put je napravljen frižider sa odležavanjem mesa koji kombinuje filter sa aktivnim ugljem i UVC ventilatornim sistemom za dezinfekciju, koji steriliše sav vazduh u svakom trenutku i onemogućava bakterijama i klicama da se pojave.

Zašto je ova tehnologija najbolja za zrenje mesa?

Pre svega, jer se ne ograničava samo na goveđe meso, već je u ovim profesionalnim frižiderima sa kapacitetom od 20 i 100kg moguće zrenje mesa različitih vrsta: svinjskog, jagnjetine, piletine, ćuretine, suhomesnatih proizvoda, pa čak i sireva i povrća.
Takođe, veoma je bitno i to da se gubitak kilaže mesa svodi na minimum: govedina gubi samo 7-8% nakon 4 nedelje zrenja, dok svinjsko meso 9-10% težine izgubi za 3 nedelje.
O izvanrednim rezultatima koje daje ova tehnologija govori na hiljade zadovoljnih klijenata istančanog ukusa, obožavalaca specijaliteta poput bifteka i ramsteka, ali i mnogih drugih.

Neka vaš restoran bude onaj sa jedinstvenim specijalitetom kojem se klijenti uvek vraćaju!